Agility

Agility je šport na 6 nogah.

To je kinološko-športna disciplina. Sama  beseda agility je angleškega izvora in predstavlja spretnost, gibčnost, delavnost. S to disciplino krepimo vez med vodnikom in njemu najbolj zvestim prijateljem na 4 tacah. Temelji namreč na zaupanju in navezanostjo med vodnikom in psom.

Cilj agilityja je, da vodnik s pomočjo različnih vidnih in glasovnih signalov usmerja psa, da premaguje ovire (višinske, dolžinske preskoke, most, gugalnico, palisado, slalom, gumo, togi in ohlapni tunel) in s tem dokaže svojo spretnost in poslušnost. To pa mora narediti v čim krajšem času in brez napak.

Cilj tekmovanja v agilityju je, da pes pravilno premaguje zaporedje ovir, ki ga je prej postavil sodnik in v predvidenem standardnem času preteče progo. Zaporedje oziroma kombinacija postavitve ovir določa stopnjo težavnosti in hitrost. Pes mora premagati vse ovire v določenem zaporedju v vnaprej določenem času. Standardni čas je le eden od pogojev in nikakor ni glavno merilo. Agility je predvsem tekmovanje v spretnosti premagovanja ovir in ne hitrostno tekmovanje. Pri uvrstitvi na tekmovanjih imajo prednost psi, ki naredijo manj napak na stezi. Le če imata dva psa ali več psov enako število napak, se za uvrstitev upošteva tudi njihov čas.

Psi so razdeljeni po višini v različne skupine. Psi s plečno višino, nižjo od 35 cm, sodijo v skupino S (small), psi s plečno višino od 35 cm do 43 cm so v skupini  M (medium), psi s plečno višino nad 43 cm pa spadajo v skupino L (large). Pes lahko nastopa samo v eni kategoriji. 

Psi tekmujejo v dveh razredih (agility in jumping) ter v treh težavnostnih nivojih (A1, A2, A3 in občasno tudi Veterani), v vsakem nivoju pa so razdeljeni po velikosti: S, M in L.

Na tekmovanjih lahko sodelujejo psi vseh pasem in velikosti, tudi mešančki. Psi  morajo bit starejši od 15 mesecev (ponekod v tujini morajo biti psi stari vsaj 18 mesecev), za vodnika pa ni starostnih omejitev. Mešančki se žal ne morejo udeležiti le svetovnega prvenstva v Agility v organizaciji FCI-ja, je pa znje, oziroma za vse, organizirano posebno Svetovno prvenstvo mešančkov.

Agility je predvsem rekreacija in zabava, pa tudi tekmovanje in druženje. Vedno več ljudi pri nas in po svetu se v zadnjih letih odloča za to športno kinološko disciplino. Razlog pa je ravno v tem, da je Agility rekreacija, druženje in zabava za vse, tako za vodnika kot za psa, ki se je premagovanja ovir naučil na povsem prijazen način preko igre. Zato ni naključje, da se z agilityjem ukvarja vse več ljudi, tako pri nas kot po svetu.