By KD Obala

IMAMO JO! DRŽAVNO PRVAKINJO V RO IV

Minulo nedeljo 27.10.2019 se je v organizaciji KD Duplica odvijala zadnja, finalna tekma za državno prvenstvo v Rally Obediencu 2019. Modre barve KD Obale so tokrat zastopale Suzana Ivanović, Naia Furlanič, Tanja Bordon in Maša Stranj.

Prijavljenih je bilo precej tekmovalcev in zato je bilo tudi dogajanje pestro. Ker sta na tekmi sodili dve sodnici (Katja Skulj in Ana Dragičević), je vse potekalo gladko in po urniku. Konkurenca je bila dobra, ob tekmi pa je bilo dosti časa za druženje in opazovanje tekmovalnih parov.

Na progo v RO I so tokrat stopile:

Maša z Wey, ki sta s svojo natančnostjo zasedli odlično 3. mesto.

Tanja z JouJou, ki sta prikazali zelo lep odnos in usklajenost in pristali na 13.mestu.

Naia in Arya, ki sta progo oddelali tekoče in suvereno, kar jima je prineslo 10.mesto.

V RO IV je tudi tokrat navdušeno nastopila Suzana Ivanović z Bučko, kjer sta si prislužili 2. mesto.

Po tekmi in podelitvi nagrad, je sledila še podelitev plaket za pet najboljših v tej tekmovalni sezoni in tako sta ponovno na stopničkah stali Naia in Arya, ki sta si zaslužili 4. mesto v RO I ter Suzana in Bučka, ki sta letos postali državni prvakinji v zahtevnem RO IV.

Tako se je zaključila pestra sezona v RO 2019, ki je postregla z precej novimi izkušnjami in dala motivacijo za še boljše delo naslednje leto.

Prispevek: Naia Furlanič

By KD Obala

FINALE DRŽAVNEGA PRVENSTVA V AGILITY-JU

Tudi letos se je na poligonu našega društva odvila finalna tekma državnega prvenstva Slovenije v agilityju. Na sončno soboto 12. oktobra se je v tej disciplini pomerilo več kot 140 tekmovalnih parov iz vse Slovenije, sosednje Italije in Hrvaške.

Marljivi člani društva so poskrbeli za prijeten in gladek potek tekmovanja, ki so ga popestrili z bogatim srečelovom, stojnicami ter privlačnimi nagradami za najbolj uspešne. Vzdušje je bilo nadvse prijetno, sodnika Zlatko Gorjan in Blaž Oven (ob boku mu je stala sodniška pripravnica in naša inštruktorica Barbara Rozman) pa sta poskrbela za hitre in tehnične proge, na katerih so tekmovalni pari lahko pokazali vse svoje spretnosti.

Rezultati so objavljeni na spletni strani Komisije za agility.

Vsem sponzorjem, donatorjem in seveda članom društva, ki so pripomogli k še eni uspešno izpeljani prireditvi pod okriljem KD Obala, pa se iz srca zahvaljujemo!Prispevek: Barbara Rozman

Fotografija: Aleš Arh 

Donatorji in sponzorji tekme:

4_DONATORJI-2019-objava-1

3_Sponzorji

By KD Obala

RALLY OBEDIENCE-OBALA PONOVNO NA STOPNIČKAH

Minulo nedeljo, 29.9.2019, je v ŠKD KRIM potekala 6. državna tekma v Rally Obediencu, ki sta jo sodila sodnik Marjan Polajnar in pripravnica Mirta Kadivec.

Tekma je potekala sproščeno v prijetnem vzdušju, ŠKD Krim pa se je, poleg dobre organizacije in lepo urejenega poligona, izkazal še z dobrodošlo toplo juhico in okusnimi palačinkami. Proge so bile zanimive in razgibane. V RO I so vsebovale vse ovire (preskok, miza, tunel, osmice med stožci), spremembi hitrosti in odpoklic. Tako so morali tekmovalni pari pokazati usklajeno gibanje, vseeno pa paziti na natančnost in hitrost.

Barve KD Obala sta tokrat zastopali Naia Furlanič s psičko Aryo v razredu RO I in se v konkurenci 21 tekmovalcev povzpeli na 2. mesto.Besedilo: Naia Furlanič

By KD Obala

Grozdan in Ba’al med najboljšimi na svetu

Član naše Enote reševalnih psov (ERPS) Grozdan Grižančič in njegov Ba’al sta se s 25. svetovnega prvenstva reševalnih psov vrnila z 9. mestom. To je bil tudi najboljši slovenski rezultat v iskanju izpod ruševin. Z 12. mestom mu je sledil celjski kolega Tomaž Dražumerič. Prvenstvo je pod okriljem Mednarodne organizacije reševalnih psov (IRO) in s pomočjo francoske nacionalne reševalne organizacije potekalo med 17. in 22. septembrom v Villejustu pri Parizu.

Iskanje v ruševini je bilo zelo zahtevno, zato je le 18 tekmovalcem (od 56) uspelo uspešno najti vse zasute. Ker je Ba’al še mlad, pričakujemo, da nas bosta z odličnimi rezultati razveseljevala tudi v prihodnje.

Obema vsi v KD Obala ČESTITAMO!

Grozdan, ki je bil (s prejšnjim psom Sharkom) že na petih svetovnih prvenstvih, je bil nad Francijo in Parizom navdušen. Organizacija je bila odlična, delovišča in poligoni so bili blizu, tako, da so imeli zelo dobre pogoje za delo. Ob tem pa jim je ostalo tudi dovolj časa za druženje in ogled pariških znamenitosti, Eifflovega stolpa ter slavoloka zmage. Tudi ljudje so bili zelo prijazni, je po prihodu domov povedal Grozdan.

Med slovenskimi reševalci se je sicer najvišje povzpel Koprčan Roman Starman, ki je pri iskanju pogrešanih v naravi zasedel 4. mesto.

Svetovnega prvenstva se je letos udeležilo 118 reševalnih ekip iz 24 držav. Med najštevilčnejšimi je bila Slovenija, ki je v Francijo poslala 13 ekip.

En attendant le reste des images une nouvelle petite vidéo Art Visual Studio – AVS

Objavil/a Cynotechnie Sapeurs Pompiers France dne Nedelja, 22. september 2019

Video: Cynotechnie Sapeurs Pompiers France (FB)


Poleg Avstrije, iz katere je bilo 20 ekip, in Nemčije s 17 ekipami, smo bili tako Slovenci najbolj številčno zastopani. In, kot so sporočili organizatorji, prav te tri države navadno na prvenstvih prikažejo najlepše delo. Kar se je izkazalo tudi letos.Zapisala: Tina Lekan Kraševec

By KD Obala

21.MEMORIAL BOŽA TALANA 2019

V soboto 21.9.2019 smo se člani Enote reševalnih psov Obala udeležili že 21. Memoriala Boža Talana, ki ga je organiziralo društvo SAR.SI s podporo društva KD Ljubljana.

Memorial je srečanje, ki je zasnovano kot tekmovanje, vendar pa je namenjen predvsem pridobivanju izkušenj reševalnih parov, druženju in nam hkrati omogoča, da se enkrat letno skupaj spomnimo na preminule reševalske kolege.

Za gradnjo timskega duha, gre na memorialu za tekmovanje trojk, kar pomeni, da eno ekipo zastopajo trije reševalni pari, ki vaje in iskanja opravljajo skupaj. Barve ERP Obale smo letos zastopali: Doroteja Soršak s pisčko DD, Petra Šarkanj s psičko Yuno in Andrej Kocjančič s psičko Kiro.

Prijavljenih je bilo 11 ekip. Pomerili smo se v dveh iskanjih pogrešanih oseb v gozdu, v iskanju pogrešanih oseb v ruševinah, v poslušnosti, v premagovanju ovir, v poznavanju vrvne tehnike in v nudenju prve pomoči.

Še pred sončnim vzhodom smo se zbrali na poligonu in žrebali vrstni red vaj. Naša prva vaja je bila poznavanje vrvne tehnike in od nas je zahtevala, da iz štirih lesenih palic in ene vrvi pripravimo nosilo za psa. S tem nosilom smo svoje pse, enega po enega, morali prenesti od štartne do ciljne točke.

Takoj za tem je sledilo prvo iskanje pogrešanih oseb v gozdu. Od vodje delovišča smo prejeli vse potrebne informacije za iskanje in vsak član trojke je dobil svoj GPS , kjer je bilo že določeno območje za preiskavo. Glede na obliko in velikost terena smo se odločili za taktiko iskanja, si razdelili naloge in hitro pričeli z iskanjem, saj smo imeli na razpolago le 20 minut, pogrešane osebe pa so bile 4. Teren je bil razgiban vendar lepo prehoden. Psi so intenzivno preiskovali približno 40.000m² gozda in tako uspeli najti 3 pogrešane osebe.

Ob prihodu v bazo, nas je že čakal prevoz, ki nas je odpeljali na naslednjo iskalno točko. Na vrsti je bilo iskanje zasutih v ruševini. Vodja delovišča nam je podal vse potrebne informacije o situaciji na ruševini, počakal, da smo si razdelili naloge in čas je začel teči. Ponovno smo Imeli 20 minut časa, da preiščemo ruševino in najdemo čim več oseb.

Naši psi so ves čas sistematično preiskovali ruševino in našli 3 zasute osebe, ki niso bile poškodovane.

Po dveh iskanjih je bila na vrsti poslušnost. Vajo proste vodljivosti in vajo vodenja na daljavo smo morali opravljati vsi trije vodniki naenkrat, kar je za pse lahko zelo moteče, vendar se niso pustili motiti. Poleg omenjenih vaj, smo opravili tudi vajo prinašanja predmeta (aport) in vajo usmerjanja na daljavo. Prikazali smo lepo in usklajeno delo.

Sledil je še preizkus premagovanja različnih ovir. Psi so morali mirno prestati vožno v samokolnici, hoditi po lestvah iz različnih materialov, pod različnimi nakloni, navzgor in navzdol. Ob tem so morali vaje premagovati suvereno in zaupati vodniku. Psi so se z ovirami spopadli več kot odlično in pokazali, da so res neustrašni, predvsem pa, da nam zelo zaupajo!

Čakalo nas je še zadnje iskanje pogrešanih v gozdu. Pri tem iskanju je bilo potrebno opraviti tudi preizkus v nudenju prve pomoči. Medtem, ko je Andrej tako opravljal prvo pomoč, sva Doroteja in Petra, odvodile svoji psički, DD in Yuno, pri iskanju štirih pogrešanih oseb, na terenu velikosti 200×100. Kljub temu, da sta psički imeli za sabo že zelo pester dan in sta bili utrujeni, sta vse pogrešane osebe našli v manj kot desetih minutah.

Za zaključek je na poligonu sledilo skupinsko odlaganje. Psi vseh 11 ekip, torej vseh 33 psov, je moralo mirno ležati in čakati, medtem, ko so zvočniki oddajali čudne zvoke mačjega oglašanja in podobnih zveri.

Z minuto tišine smo se poklonili v spomin na vse preminule reševalne kolege, ki jih ni več z nami.

Ozračje je postajalo napeto, saj je prišel čas za rezultate in podelitev nagrad. Vse nas je že zanimalo kam bo odšel prenosljivi pokal, tega 21. Memoriala Boža Talana.

Sledila je razglasitev in na naše presenečenje, zbrali smo največ točk in 1.mesto jebilo naše!

Na 2.mestu je bila ekipa SAR.SI iz Ljubljane, na 3.mestu pa ekipa iz Tolmina.

Občutki so bili fenomenalni, predvsem zato, ker so se psi izkazali prav pri vseh vajah. Za nas pa so bile zelo spodbudne vse prejete pohvale na vseh deloviščih. To nam daje veliko potrditev in motivacijo za nadaljnje delo.

 

Vsem sodelujočim in pa seveda organizatorju izrekamo en velik Hvala! za čudovito preživeti dan v dobri družbi.

Vidimo se v naslednjem boju!

 

 

 

Prispevek: Doroteja Soršak – ERP Obala

 

By KD Obala

3.TEKMA DRŽAVNEGA PRVENSTVA RO

V nedeljo, 9.6.2019, na 3.tekmi za državno prvenstvo v rally obediencu,ki jo je orgniziralo Kinološko društvo Storžič,pod hribi v Jelendolu, so KD Obala zastopali 3 pari.

V RO I je Naia Furlanič z Aryo zasedla 7. mesto, Suzana Ivanović z Emi pa 17. mesto.
V najvišji kategoriji RO IV je Suzana z Bučko osvojila 3. mesto in stopničke.

Čestitke!

Foto: Marjan Zupančič

Preberi več “3.TEKMA DRŽAVNEGA PRVENSTVA RO”