By KD Obala

Neustrašni RO začetniki :)

Rally obedience je vse bolj popularna kinološka disciplina tudi v našem društvu. Zato ni čudno, da so naši začetniki zelo pridni in tudi zagreti za delo. Ne ustrašijo se namreč ne vročine ne sobotnega treninga.

Naša inštruktorica Naia je nad njimi navdušena in pravi, da lepo napredujejo.

 

New title

By KD Obala

Naše punce uspešne na mantrailing izpitih v Ljubljani

V soboto, 18. 7. 2020, so v Ljubljani potekali izpiti mantrailinga, ki jih je organiziralo Kinološko društvo SAR.SI. udeležile so se jih tudi tri naše članice: Petra Šarkanj z Yuno, ki je opravljala izpit po IRO programu (RH-MT V) ter Katjuša Jeseničnik z Bello in Loredana Vergan s Kiro, ki so opravljale izpite po nacionalnem pravilniku (IRP MT-1).

Uspešne so bile Petra in Yuna ter Katjuša in Bella, Loredani pa je zmanjkalo nekaj sreče. Na izpit bi namreč morala priti s psičko Shebo, s katero sta se na ta trenutek pripravljali več let. A je Sheba žal pred kratkim nepričakovano poginila, zato je Loredana izpit opravljala s Kiro, s katero je prikazala lepo delo. Punce so po uspešnem delu povedale, da so ta dan posvetile prav Shebi.

Vsem članicam, ki so se odpravile na izpite, iskreno čestitamo za odlično delo! Mantrailing ekipa namreč v našem društvu deluje šele eno leto. Kljub vmesni nekaj mesečni prekinitvi dela zaradi korone pa so dokazale, da so na pravi poti.

Čestitamo tudi vsem ostalim uspešnim parom in KD SAR.SI za odlično organizacijo!

Mantrailing je ena od vej iskanja pogrešanih oseb, ko pes na dolgem povodcu išče točno določeno osebo s pomočjo njenega osebnega vonja (iskanje po osebnem vonju). Psu se na začetku iskanja predstavi predmet pogrešane osebe, pes pa ima sposobnost ta vonj v okolju izslediti in mu slediti.

Pripravila: Tina Lekan Kraševec

Foto utrinki

By KD Obala

Uroš in njegovi mali šolarji – junij 2020

Konec junija se je z zaključno uro uspešno končal še en tečaj male šole. Ta je bil zares nekaj posebnega, saj so ga prekinjali številni nenapovedani in nenavadni dogodki. A nas pred pridobivanjem novih znanj in izkušenj niso ustavili ne pandemija ne protesti in niti padec vlade.

Skupina male šole, ki se je oblikovala pred vso to norijo z maskami, je namreč vztrajala do konca.

Vodniki s svojimi štirinožnimi prijatelji so se na izpitu male šole izkazali kot le malo kdo. Vaje so stresali iz rokava in pokazali znanje, ki so ga pridobili med tečajem.

Vsem vodnikom hvala za potrpljenje v teh pandemskih časih! Vsi pa se seveda že veselimo naslednjega snidenja!

Pripravil: Uroš Pečar

Mala šola, junij 2020

By KD Obala

Kinološka sodnica, ki obožuje agility

Barbara Rozman, inštruktorica agilityja, tekmovalka, slovenska reprezentantka, pomočnica vodje reprezentance (enkrat za evropsko prvenstvo in dvakrat za evropsko prvenstvo za juniorje), vodnica treh psov, avtorica knjige V čem je trik, mlada mamica, … in predvsem velika ljubiteljica psov že od malih nog,  je zdaj tudi sodnica za delo psov v agilityju pri Kinološki zvezi Slovenije (KZS).

 

 

Barbara se je z agilityjem začela ukvarjati pred 15 leti z beaglico Xsaro. Sledili so ji pirenejski ovčarji Tani, Momo in Impy. Ob tekmovalnem in inštruktorskem delu se je za sodniški izpit odločila po poškodbi svoje Tani: »Takrat sem začela veliko razmišljati o varnosti v agilityju in sem ugotovila, da bi rada svojo ljubezen do tega športa poglobila in se tudi kot sodnica izobrazila o varnosti v agilityju ter tako prispevala svoj delež k razvoju agilityja v čim bolj varno smer«.

Izobraževanje za sodnika za delo psov v agilityju je precej dolgotrajno. Najprej je treba opraviti izpit za pripravnika, nato pa mora pripravnik stažirati na najmanj sedmih tekmovanjih v agilityju. Pred prijavo na sodniški izpit mora tudi najmanj enkrat sodelovati pri organizaciji tekmovanja v agilityju in biti enkrat vodja tekmovanja v agilityju, piše v Pravilniku o izobraževanju, preverjanju znanja, imenovanju in napredovanju kinološkega kadra KZS. Med stažiranjem ima vsak kandidat tudi svojega mentorja. Barbarino delo je tako ves čas spremljala Manca Mikec.

Po vseh pripravah sledi izpit za sodnika, ki obsega pisni del in ustni izpit. Na koncu je še praktični izpit, pri katerem mora kandidat soditi eno tekmo sam. Barbara je to uspešno opravila decembra lani v Postojni.

 

Ves proces traja kar nekaj let, a če si tako zaljubljen v agility, kot je Barbara, sploh ni čudno, da ji energije ne zmanjka.

Zatorej agilitaši, pozor, prihaja sodnica Barbara! 😊

By KD Obala

Naia in Arya ugnali vso konkurenco v Kamniku

V nedeljo, 14. 6. 2020, se je tekmovalna sezona začela tudi v rally obediencu. Na prvo državno tekmo so se tako v Kamnik odpravili tudi člani naše RO sekcije. To je bila za naš podmladek odlična priložnost za preizkus na uradni tekmi in prestali so ga zelo dobro! V razredu RO I so bile Suzana z Emi na 10. mestu, Maja z Nepom na 11. mestu, Teodora s Pixie na 13., Sheri s Thorom pa na 15. mestu.

V razredu RO II sta Naia in Arya premagali vso konkurenco in se zavihteli na najvišjo stopničko! V razredu RO IV sta Suzana in Bučka v močni konurenci zasedli 4. mesto.

Po dveh deževnih tednih, ko je za vikend le posijalo sonce, je bilo temu primerno tudi razpoloženje na tekmi. Naše članice namreč pravijo, da so preživele super dan v krasni RO družbi in se že veselijo ponovnega srečanja.

Zapisali: Naia Furlanič in Tina Lekan Kraševec

By KD Obala

IZPITI REŠEVALNIH PSOV V KD OBALA – JUNIJ 2020

Enota reševalnih psov KD Obala je prvi junijski vikend organizirala izpite iz iskanja pogrešanih oseb v naravi. Znanje (in malo sreče) je preizkusilo 31 reševalnih parov, med katerimi so bili tudi domači reševalci. Uspešnih je bilo 18 parov, med njimi tudi štirje naši člani: RH-FL V sta opravila Anja Bošnjak z Ario in Petra Gorjupp z Umo, RH-FL A pa Iris Ozimič z Inko ter Tomaž Obad s Kali.

 

         

 

Vsem, ki so izpite opravili, iskreno čestitamo! Za trud in pogum pa čestitamo tudi tistim, ki jim je tokrat zmanjkalo malo sreče.

Lepo vreme in dobra družba so v naš konec znova privabili veliko reševalcev in njihovih štirinožnih partnerjev. Zato se zahvaljujemo tudi vsem, ki so pri odlični izvedbi izpitov pomagali. Brez vsakega od njih ne bi zmogli, dogodek pa ne bi bil tako uspešen.

Zdaj pa gremo novim zmagam naproti!

 

Zapisala: Tina Lekan Kraševec

UTRINKI VAJ POSLUŠNOSTI

By KD Obala

Kinološko društvo z defibrilatorjem (AED)

        

V Kinološkem društvu Obala smo bogatejši za še eno pomembno pridobitev.Opremili smo se s polavtomatskim defibrilatorjem (AED).

Naši inštruktorji so se z varno in pravilno uporabo seznanili v petek, 24. 1. 2020. To je bila tudi priložnost za obnovitev znanja o temeljnih postopkih oživljanja.  Kljub temu, da vsi redno skrbimo za nenehno obnavljanje svojega znanja iz nudenja prve pomoči tako vodnikom kot psom, pa se dodatnega znanja nikoli ne branimo. Zato smo se z zanimanjem spoznali z novim aparatom, ki smo ga tudi praktično preizkusili. Zavedamo se namreč, da je hitra in učinkovita prva pomoč najpomembnejša in lahko nekomu reši življenje. 

Za nakup defibrilatorja smo se v društvu odločili zaradi vse večjega obiska našega poligona. Poleg tega, da je ozaveščenih vodnikov, ki v tečajih šolajo svoje pse in se z njimi aktivno ukvarjajo, imamo na poligonu tudi vse več različnih prireditev – izpitov, tekem, preizkušenj, taborov ali le druženj.

Veseli smo, da imamo nov pripomoček, s katerim bomo lahko hitro, varno in učinkovito nudili prvo pomoč. Obenem pa upamo, da nam ga ne bo treba nikoli uporabiti  . 

Ponosni smo tudi na to, da smo eno od redkih kinoloških društev v Sloveniji (morda celo edino), ki ima na svojem poligonu defibrilator. Saj se nam zdi varnost in dobro počutje vseh zares pomembno!

 


Zapisala: Tina Lekan Kraševec

By KD Obala

IMAMO JO! DRŽAVNO PRVAKINJO V RO IV

Minulo nedeljo 27.10.2019 se je v organizaciji KD Duplica odvijala zadnja, finalna tekma za državno prvenstvo v Rally Obediencu 2019. Modre barve KD Obale so tokrat zastopale Suzana Ivanović, Naia Furlanič, Tanja Bordon in Maša Stranj.

Prijavljenih je bilo precej tekmovalcev in zato je bilo tudi dogajanje pestro. Ker sta na tekmi sodili dve sodnici (Katja Skulj in Ana Dragičević), je vse potekalo gladko in po urniku. Konkurenca je bila dobra, ob tekmi pa je bilo dosti časa za druženje in opazovanje tekmovalnih parov.

Na progo v RO I so tokrat stopile:

Maša z Wey, ki sta s svojo natančnostjo zasedli odlično 3. mesto.

Tanja z JouJou, ki sta prikazali zelo lep odnos in usklajenost in pristali na 13.mestu.

Naia in Arya, ki sta progo oddelali tekoče in suvereno, kar jima je prineslo 10.mesto.

V RO IV je tudi tokrat navdušeno nastopila Suzana Ivanović z Bučko, kjer sta si prislužili 2. mesto.

Po tekmi in podelitvi nagrad, je sledila še podelitev plaket za pet najboljših v tej tekmovalni sezoni in tako sta ponovno na stopničkah stali Naia in Arya, ki sta si zaslužili 4. mesto v RO I ter Suzana in Bučka, ki sta letos postali državni prvakinji v zahtevnem RO IV.

Tako se je zaključila pestra sezona v RO 2019, ki je postregla z precej novimi izkušnjami in dala motivacijo za še boljše delo naslednje leto.

Prispevek: Naia Furlanič

By KD Obala

FINALE DRŽAVNEGA PRVENSTVA V AGILITY-JU

Tudi letos se je na poligonu našega društva odvila finalna tekma državnega prvenstva Slovenije v agilityju. Na sončno soboto 12. oktobra se je v tej disciplini pomerilo več kot 140 tekmovalnih parov iz vse Slovenije, sosednje Italije in Hrvaške.

Marljivi člani društva so poskrbeli za prijeten in gladek potek tekmovanja, ki so ga popestrili z bogatim srečelovom, stojnicami ter privlačnimi nagradami za najbolj uspešne. Vzdušje je bilo nadvse prijetno, sodnika Zlatko Gorjan in Blaž Oven (ob boku mu je stala sodniška pripravnica in naša inštruktorica Barbara Rozman) pa sta poskrbela za hitre in tehnične proge, na katerih so tekmovalni pari lahko pokazali vse svoje spretnosti.

Rezultati so objavljeni na spletni strani Komisije za agility.

Vsem sponzorjem, donatorjem in seveda članom društva, ki so pripomogli k še eni uspešno izpeljani prireditvi pod okriljem KD Obala, pa se iz srca zahvaljujemo!Prispevek: Barbara Rozman

Fotografija: Aleš Arh 

Donatorji in sponzorji tekme:

4_DONATORJI-2019-objava-1

3_Sponzorji

By KD Obala

RALLY OBEDIENCE-OBALA PONOVNO NA STOPNIČKAH

Minulo nedeljo, 29.9.2019, je v ŠKD KRIM potekala 6. državna tekma v Rally Obediencu, ki sta jo sodila sodnik Marjan Polajnar in pripravnica Mirta Kadivec.

Tekma je potekala sproščeno v prijetnem vzdušju, ŠKD Krim pa se je, poleg dobre organizacije in lepo urejenega poligona, izkazal še z dobrodošlo toplo juhico in okusnimi palačinkami. Proge so bile zanimive in razgibane. V RO I so vsebovale vse ovire (preskok, miza, tunel, osmice med stožci), spremembi hitrosti in odpoklic. Tako so morali tekmovalni pari pokazati usklajeno gibanje, vseeno pa paziti na natančnost in hitrost.

Barve KD Obala sta tokrat zastopali Naia Furlanič s psičko Aryo v razredu RO I in se v konkurenci 21 tekmovalcev povzpeli na 2. mesto.Besedilo: Naia Furlanič